LPSK – Laparascopia

dr_polgar_zoltan_laparoscopia-2013

A 80-as évek végén az orvostudományban is térhódításba kezdett az üvegszáloptikás technika alkalmazása, amely lehetővé tette flexibilis eszközök alkalmazását. Ezáltal nem csak az eszközök váltak könnyebbé, de a gyógyászat olyan területein is alkalmazni lehetett őket, ahol korábban erre nem volt lehetőség.

Egyik területe az endoscopia, amikor hajlékony eszközzel vizsgáljuk az emésztőrendszer felső (oesophagogastro-duodenoscopia – nyelőcső-gyomor-patkóbél tükrözés) vagy alsó (recto-colonoscopia végbél – vastagbéltükrözés) részét.

Másik területe a laparoscopia, amikor merev eszközzel, a hasfalon ejtett 1-2 cm-es nyílásból tekintjük át a C02 segítségével felfújt hasüreget. Ilyenkor a bevezetett kamera által közvetített képet egy monitoron látjuk, amely a beteg mellett helyezkedik el.

Kíméletesebb beavatkozás

Ez a módszer lehetőséget ad diagnosztikus és terápiás beavatkozásokra egyaránt. Az eljárás előnye, hogy a betegen a műtét típusától függően 2-3 darab, 1-2 cm-es műtéti seb keletkezik, a korábbi lényegesen nagyobb műtéti hegeket okozó módszerekkel szemben. Műtét után a beteg sokkal hamarabb felkelthető ágyából, hamarabb visszatérhet a közel normális életvitelhez, 2-3 nap után otthonába távozhat, és csak varratszedésre kell ismét jelentkeznie.

A hasüregi szerveknek is kisebb megterhelést jelent, így a hasi műtétek jelentős hányadában kialakuló hasüregen belüli összenövések, és ezáltal a késői szövődmények veszélye is csökken.

Összefoglalva tehát kijelenthetjük, hogy gyakorlott kézben az ilyen eljárások kisebb műtéti megterhelést, kisebb műtétet követő fájdalmat, gyorsabb gyógyulást, kevesebb “rossz élményt” jelentenek a betegek és családtagjaik számára.