Mirena méhen belüli fogamzásgátló

dr_polgar_zoltan_mirena-1A méhen belüli eszközök használata világszerte elterjedt, különösen Ázsiában, azon belül is Kínában használják a legtöbben. A nyugati országokban használata országonként változik, Franciaországban a legmagasabb a használók aránya. A méhen belüli fogamzásgátló eszközöket általában azoknak a nőknek ajánlják, akik már szültek, és rendszeres szexuális életet élnek. A kismedencei fertőzések, illetve az alkalmazás következtében fellépő esetleges terméketlenségi kockázat miatt ritkán alkalmazzák olyan fiatal nőknél, akik még nem szültek gyermeket.

Méhen belüli hormonális fogamzásgátlási módszer

A Mirena egy méhen belüli hormonális fogamzásgátló rendszer. Ez egy T-alakú műanyag vázból áll, amin egy levonorgestrel nevű hormonnal töltött henger található. A szerkezet igen kis adagokban adagolja a méhüregbe a levonorgestrelt, és ez által 5 évig hatékony védelmet nyújt.

Más méhen belüli eszközökhöz hasonlóan a Mirena-t is általában azok a nők használják, akiknek már van gyermekük, illetve már befejezték a családtervezést, mivel a felhelyezés könnyebb gyermekes nőknél, és ez a korcsoport már általában hosszabb távú fogamzásgátló módszert igényel. Úgy tűnik, hogy a Mirena, ahol kapható, egyre inkább a sterilizáció fő alternatívájává válik, mivel legalább annyira hatékony, ugyanakkor hatása teljesen visszafordítható.

Előnyök: nagy hatékonyság, jelentős mértékben csökkenő menstruációs vérzés és menstruáció alatti fájdalom, nem igényel rendszeres odafigyelést; a felhelyezés 5 évre aggodalommentes védekezést biztosít, megbízhatóbb, mint a sterilizáció, és teljesen visszafordítható

Hátrányok: szakorvosi közreműködést igényel; rendszertelen vérzések előfordulhatnak, amelyek általában az első néhány hónapra korlátozódnak.
Ára: 35 ezer Ft. Receptköteles.

dr_polgar_zoltan_mirena-2