Peteérés mikor van?

dr_polgar_zoltan_ovulatio-2013A fogamzóképes nők hormonális rendszere ciklikusan működik. Ez azt jelenti, hogy a hormonok szabályos és ciklikus termelődése következtében 28 naponként történik a méhnyálkahártya lélökődése menstruáció formájában. Ilyen 28 napos ciklust figyelembe véve a peteérés a 14. nap körül (kb 4-5 nap) történik.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ezekben a napokban van lehetőség teherbe esni, tehát ekkor kell fokozottan védekezni.
Tudni kell azonban, hogy ritkán (pl nagy érzelmi hatásra) máskor is, pl a menses körül is történhet peteérés, így teherbeesés. Ennek a valószínűsége azonban a menses körül a legkisebb.

A peteérést sok nő szubjektíve (kis hasi fájdalom, kevés vérzés) megérzi. A peteérés kimutatására léteznek egyszerű módszerek, ezek közül kettőt említenék. Az egyik az alaphómérséklet mérésekor a peteérés napján a hőmérséklet 4-5 tized fokot emelkedik, majd napok múlva fokozatosan csökken.

A másik lehetőség a gyógyszertárban pár ezer forintért kapható kis mikroszkóp (Mayby Beby) aminek a segítségével a peteérés napján egy csepp nyálat vizsgálva jellegzetes elváltozás úgynevezett valorizáció figyelhető meg, és ez peteérést bizonyít.