Fogamzásgátlás módszerei

dr_polgar_zoltan_fogamzasgatlas_modszerei-2013-1A fogamzásgátlás célja a nem kívánt terhességek megelőzése. A nőknél ma a legszélesebb körben alkalmazott hatásos, de nem végleges (reverzibilis) fogamzásgátló módszerek az orális fogamzásgátló tabletták és a méhen belüli eszközök (spirál). E módszereken kívül még számos lehetőség van, ide számítva a természetes fogamzásgátlást is. A férfiak által használható lehetőségek a kondom és a végleges meddővé tételt jelentő sterilizáció.

Az egyes fogamzásgátló módszerek használhatóságát a kényelmi és az anyagi szempontokon kívül a hatásosság, és a megbízhatóság befolyásolja a leginkább. A különböző fogamzásgátló módszerek hibarátáját aszerint adják meg, hogy a módszer egy éven át tartó alkalmazása mellett milyen gyakorisággal jön létre terhesség. A leggyakoribb fogamzásgátló módszerek hibarátáit az alábbi táblázat foglalja össze. Száz százalékban hatásos módszer nincs, azt csak a nemi élettől való tartózkodás jelentené.

Módszer: Terhesség bekövetkezésének %-os aránya egy év alatt
Fogamzásgátló módszert nem használók 80-90
Természetes fogamzásgátlás 14-35
Megszakított közösülés 8-38
Kondom 3-28
Hüvelyi pesszárium + spermicid anyag 3-34
Intrauterin eszköz (spirál) 0,5-5
Kombinált fogamzásgátló tabletta 0,1-0,9
Csak progeszteron tartalmú tabletta 0,4-2,5
Esemény utáni tabletta 0,5
Petevezetô lekötése 0,3

A nők által használható fogamzásgátló módszerek három különböző hatásmechanizmuson alapulnak:

A.) A megtermékenyülést gátló módszerek: ilyen például a természetes fogamzásgátlás, a kondom, a hüvelyi pesszárium, a művi meddővé-tétel.

B.) Az ovuláció-gátló szerek (fogamzásgátló tabletták), amelyek a peteérést és a petesejt kiszabadulását gátolják.

C.) A megtermékenyítés, valamint a megtermékenyített petesejt beágyazódásának gátlása (méhen belüli eszközzel). Amennyiben a megtermékenyített petesejt beágyazódása létrejön, akkor már csak a terhesség megszakítása lehetséges.

A.) A megtermékenyülés gátlásán alapuló fogamzásgátló módszerek

Az e csoportba tartozó módszerek a petesejt és a spermiumok találkozását,
egyesülését akadályozzák meg.

1. Természetes fogamzásgátlás: ide tartoznak a különböző naptári módszerek, valamint az ovuláció idejének más módon történő meghatározása. E módszer alkalmazásakor a párok tartózkodnak a nemi élettől a menstruációs ciklus azon napjaiban, amikor a petesejt kiszabadulására számítani lehet.

2. Elmarad a megtermékenyülés a megszakított közösüléskor is, amennyiben a coitus az ejakuláció előtt abbamarad (coitus interruptus).

3. A megtermékenyülés gátlásán alapuló módszer a különböző hüvelyi pesszáriumok, valamint spermicid anyagok használata is, melyek a spermiumok pusztulását eredményezik.

4. Művi meddővé-tétel: a megtermékenyítés gátlása a petevezető lekötése esetén végleges.

1. Természetes fogamzásgátlás

Az ovuláció idejének meghatározásán, és a megtermékenyítésre alkalmas napokon a szexuális kapcsolattól való tartózkodáson alapuló módszerek előnye, hogy semmilyen mellékhatásuk nincs. Vallási, illetve lelkiismereti okok az alkalmazásukat nem tiltják, a szexuális kapcsolatot nem zavarják. Hátrányuk, hogy kevésbé hatásosak, nagy a nem kívánt terhesség létrejöttének valószínűsége.

1.a. Naptári módszer

A természetes fogamzásgátlás legrégebben alkalmazott módszere a naptári módszer, mely az 1930-as években Knaus és Ogino nevéhez füződő módszerként vált ismertté. A ciklus hossza alapján kell kiszámítani a megtermékenyítésre alkalmas napokat, melyeken tilos a szexuális élet. A számításhoz szükséges a ciklusok hosszát figyelembe venni.

Például: az első megtermékenyítésre alkalmas nap kiszámításához a legrövidebb menstruációs ciklusból 18 napot kell levonni. Az utolsó megtermékenyítésre alkalmas nap kiszámításához a leghosszabb menstruációs ciklusból 11 napot kell levonni. Így ha egy nőnek pl. 26-30 napos ciklusai vannak, a 8. (26-ból 18-at vontunk ki) és a 19. (30-ból 11 napot vontunk ki) ciklusnapok között tilos a szexuális élet.

A módszer hibarátája meglehetősen nagy, mivel a petesejt az ember esetében a ciklus bármely napján kiszabadulhat.

1.b. Ovulációs módszer (Billings módszer)

A természetes fogamzásgátlás megbízhatóságának fokozására Billings és munkatársai fejlesztették ki módszerüket, melynek alapja a méh-nyakcsatorna (cervix) nyákjának ösztrogén hatásra bekövetkező változásának nyomon követése. Az ovulációt megelőző időben az ösztrogének hatására a cervixnyák nagy mennyiségben termelődik, áttetszővé válik, fonal húzható belőle két ujjunk közé fogva. A nyák mennyisége az ovulációt követő napokban lecsökken, az áttetszôség megszünik, ragadós lesz. Ezen idôszak, valamint a menstruációt követô napok biztosak a fogamzásgátlás szempontjából.

A módszer megbízhatóbb, mint a csak naptári módszer, de a cervixnyákot (hüvelyváladékot) naponta vizsgálni kell a nőnek.

1.c. Kombinált (symptotermális) módszer

Az ovulációs módszer ezen továbbfejlesztett, biztonságosabb módszere a hüvelyváladék (cervixnyák) vizsgálata mellett az ébredési hőmérséklet mérését is igényli. Az ébredési hőmérséklet emelkedése az ovuláció utáni biztonságos időszak meghatározásában segít.

2. A megszakított közösülés (coitus interruptus)

Széles körben alkalmazott, de a nagy hibaráta és az esetleges pszicho-szexuális zavarok miatt kevéssé ajánlható.

3. Lokálisan alkalmazható módszerek a fertilizáció gátlására

A különböző hüvelyi pesszáriumok, illetve a méhszájsapka azon nőknek ajánlható, akik egyéb hatásos fogamzásgátló módszerrel (tabletta, méhen belüli eszköz) nem kívánnak élni, valamint akik a közeljövőben egyébként is szeretnének ismételten szülni. A módszer hatásosságát növeli a spermicid anyagok, a gél együttes használata. A spermicid anyagok önállóan is használhatók, de nem elég megbízhatóak. A kondom a férfiak által használható fogamzásgátló módszerek közé tartozik, de ekkor is a fertilizáció elmaradásán, a spermiumok és a petesejt találkozásának gátlásán alapul a módszer. A kondom használatának nagy előnye, hogy a szexuálisan átvihető betegségek, így az AIDS ellen is védelmet nyújt. Megfelelő használat mellett a teherbeesés lehetősége csekély, de a hibaráta csökkentése érdekében a kondom használata mellett javasolt fogamzásgátló tabletta szedése is. Ez az úgynevezett kettős holland módszer.

4. Tubasterilizáció

A petevezető lekötése végleges meddőséghez vezet. Éppen ezért a petevezető hasi tükrözés (laparoscopia) útján történő lekötését jogilag csak 35 év felett, illetve 3 élő gyermek megléte esetén lehet kérni nem orvosi indok alapján.

B.) Ovuláció-gátló szerek (hormonális fogamzásgátló tabletták)

A leghatásosabb fogamzásgátló módszer a hormonális fogamzásgátlás. Magyarországon számos hormonális fogamzásgátló tabletta kapható.

Ezek a

 1. különböző összetételű kombinált fogamzásgátló tabletták;
 2. csak progeszteron hatású készítményt tartalmazó tabletták;
 3. sürgősségi (esemény utáni) fogamzásgátló készítmények.

A jelenleg forgalomban levõ tabletták részletesen : Fogamzásgátlók név szerint

1. A kombinált fogamzásgátló tabletták ösztrogént, valamint különböző gesztagén hatású készítményeket tartalmaznak. Az ösztrogén-tartalom az újabb kombinált tablettákban egyre kevesebb, a korábban használt 50 ug-os dózis helyett már csak 30, illetve 20 ug-ot tartalmaznak. A gesztagén komponensek szempontjából a fejlődést az úgynevezett második, illetve harmadik generációs gesztagének alkalmazása jelenti, melyek egyéb, nem kívánt hormonális (pl. androgén), valamint anyagcsere hatásai (pl. kedvezőtlen zsíranyagcsere hatások) elhanyagolhatók.

A legmodernebb, harmadik generációs gesztagének alkalmazásával kapcsolatban az utóbbi 2 évben felmerült, hogy alkalmazásuk mellett esetleg gyakoribb a mélyvénás trombózis előfordulása. A kérdés ma sincs egyértelműen lezárva, ezért a kombinált fogamzásgátló tabletták alkalmazásával kapcsolatban nem indokolt az eddigi gyakorlat megváltoztatása.

A Magyarországon kapható kombinált fogamzásgátló tabletták biztonságosak, az egyéb fogamzásgátló módszerek közül a legalacsonyabb hibarátájuk van. Az egyes készítmények megválasztása szakmai indokok alapján történik, de sajnos anyagi szempontok is befolyásolják a választást.

2. A csak progeszteron (sárgatesthormon) hatású készítményt tartalmazó fogamzásgátló tabletták (minipill) alkalmazása speciális esetekben indokolt. Ilyen pl. a szoptatás idején történő alkalmazás, 35 év feletti életkor dohányos nőknél, valamint az ösztrogének adásának kontraindikációja esetében. (Continuin ill. Cerasette ill. Escapelle).

Itt kell megemlíteni a csak progesteront tartalmazó injectiot: a Depo-Provera-t

3. Az “esemény utáni” tabletták alkalmazása csak “sürgősségi” esetekben indokolt, mivel rendszeres alkalmazásuk mellett nagy a hibaráta, a nem kívánt terhesség létrejöttének lehetôsége, másrészt egyéb komplikációk (pl. vérzészavar) is kialakulhatnak. Amennyiben “esemény utáni” fogamzásgátlás szükséges, akkor 72 órán belül egyet, majd 12 óra múlva újabb egy tablettát kell bevenni.

A hormonális fogamzásgátlás veszélyekkel is járhat, ezért bizonyos esetekben Nem javallt a fogamzásgátló tabletták szedése:

 • 35 évnél idősebb erősen dohányzó nőknek;
 • szív-érrendszeri betegségben szenvedőknek (súlyos hypertonia, artériás vagy vénás trombózis);
 • májbetegeknek;
 • ösztrogén függő daganatos megbetegedésben szenvedőknek (pl. emlôcarcinoma)

Külön említést érdemel viszont, hogy a hormonális fogamzásgátlás számos előnyös hatással is jár, többek között az előzetes vérzészavarok rendeződésével, a menstruációs vérvesztés csökkenésével, a menstruációs görcsök megszűnésével.

C.) Méhen belüli eszközök – spiral – IUD

A megtermékenyítés, illetve a megtermékenyített petesejt beágyazódásának gátlásán alapul a méhen belüli fogamzásgátló eszköz, a spirál. A mai méhen belüli eszközök hatásosságát fém (réz) bevonattal fokozzák. Az eszköz a méh nyálkahártyájának olyan elváltozását okozza, hogy az nem alkalmas a megtermékenyített petesejt befogadására, sőt újabb vizsgálatok szerint már a megtermékenyítés is gátolja.

A módszer előnye, hogy kb. 5 évre szóló, a fogamzásgátló tabletták hatásosságát megközelítő védelmet nyújt, a partnerkapcsolatot nem zavarja.

Hátránya ugyanakkor, hogy a viszonylag gyakran kialakuló gyulladásos szövődmény miatt a petevezető elzáródhat. Ezért méhen belüli eszközt csak annak helyeznek fel, aki már szült egy vagy több gyermeket, és aki már valószínűleg nem kíván több terhességet.

Alapvetően két fajtájuk van:

 • Az egyik, régebbi formában a függőleges szárban fém ötvözet, arany – ezüst van.
 • A másik fajta – MIRENA – a függőleges szárban hormonkapszula van, amiből fokozatosan, évek alatt szívódik fel a hormon. Előnye, hogy nagyon kevés vérzés, menses van mellette. 5 évig maradhat fent. A “hátránya” a borsos ára (35 ezer Ft)

A kóros májenzimek miatt a hormonális fogamzásgátlókon kívül a következő fogamzásgátlási lehetőségek merülnek fel:

 • NuvaRing: hüvelygyűrű bár hormon hatású, de a hüvelyből szívódik fel, így elkerüli a májban való átalakulást. Hátránya, hogy minden hónapban fel kell tenni és 21 nap múlva le kell venni. Az ára : havi 2800 Ft.
 • Lily – gold – mini: olyan kis spirál, amit nem szülteknek is fel lehet helyezni. Előnye, hogy ha beválik akár évekig is fenn lehet a méhben. Ára kb 5000 Ft.
 • Depo-provera: 3 havonta izomba adando injectio, ami teljes védettséget ad. Bár hormont tartalmaz, de csak progesteront, és ennek nincs káros hatása a szervesetre. Ezt is lehet akár éveken át használni. Ára: kb 1000 Ft.

A jövő útjai

A fogamzásgátló tabletták terén az ösztrogén napi dózisának további csökkentését, valamint a természetes ösztrogének alkalmazási lehetőségét vizsgálják. Újabb progeszteron származékok (gesztagének) vizsgálata is folyamatban van. A nem steroid származékok alkalmazása, valamint az ösztrogén helyett melatonin tartalmú kombinált fogamzásgátló tabletták bevezetése várható.

Az immunológiai módszerek alkalmazása fogamzásgátlás céljából a spermium, illetve a petesejt felszínén lévő fehérjék elleni ellenanyagok előállítását jelenti. A terhesség megtartásában fontos szerepet játszó hormonok (progeszteron, human chorialis gonadotropin -hCG) ellen képzett ellenanyagokat tartalmazó vakcinák is már kipróbálás alatt vannak.

Az egyes országokban már bevezetett progeszteron antagonista szerek és prosztaglandinok együttes alkalmazása elsősorban a koraterhesség műtét nélküli megszakításában jelentenek előrelépést, mivel a műtéti szövődmények így elkerülhetők.

Az egyes országokban már bevezetett progeszteron antagonista szerek és prosztaglandinok együttes alkalmazása elsősorban a koraterhesség műtét nélküli megszakításában jelentenek előrelépést, mivel a műtéti szövődmények így elkerülhetők.