Depo-provera

Ezt a fogamzásgátló injectiot 3 havonta kell adni, és szinte 100%-os biztonsággal véd.

A hatóanyaga 150 mg medroxiprogeszteron -acetát, gesztagén hatású gyógyszer, melynek nincs ösztrogén hatása és androgén hatása is csekély. Megfelelő adagok a reproduktív korban levő nőkben gátolják a gonadotrop hormon termelését, ezáltal a tüszőerest és anovulációt idéznek  elő.

1. Mikor javasolt?

 • Hosszú vagy rövid időre tervezett fogamzásgátlás.
 • Az injekció folyamatos alkalmazásával a menstruációs ciklus kívánt időtartamig felfüggeszthető és így a teljes fogamzóképesség visszatérése késleltethető.
 • Rövid távon alkalmazva hatásos védekezés arra az időre, amíg az egyik vagy másik partner sterilizációja mellett nem döntenek.

dr_polgar_zoltan_depo_provera-2013

2. Tudnivalók a DEPO PROVERA 150 injekció alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a készítményt, ha Ön:

 • túlérzékeny a medroxiprogeszteron-acetáttal szemben;
 • vélt vagy fennálló terhesség;
 • ismeretlen eredetű nőgyógyászati vérzések;
 • az emlő vagy a nemi szervek szöveteinek bizonyított vagy feltételezett hormonfüggő burjánzása esetén.

Tájékoztassa orvosát az injekció alkalmazását megelőzően a kórelőzményében szereplő:

 • agyi ér, ill. szív-érrendszeri megbetegedéséről, szembetegségéről (pl. retina thrombosis);
 • magas vérnyomásáról;
 • cukorbetegségéről;
 • csontritkulásáról.

Terhesség, szoptatás

Ha a kezelés megkezdésekor nem tudott már bekövetkezett terhességéről és a terhesség első 4 hónapjára esett az injekció beadása vagy a kezelés időtartama alatt esett teherbe, fennáll a magzatkárosodás veszélye. A szoptatás, noha a gyógyszer kiválasztódik az anyatejbe, a csecsemore nézve nem káros.

A készítménynek nincs negatív hatása a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre.

3. Hogyan kell alkalmazni a DEPO PROVERA 150 injekciót?

Háromhavonta 1 injekció izomba adva. A terhesség biztonságos kizárása érdekében az első injekciót a normál menstruációs ciklus kezdetét követő első 5 nap folyamán kell kapnia, illetve a szülést követő 5 napon belül, ha nem szoptat. Ha szoptat, a szülés után 6 héttel.

4. Mellékhatások

A gyakorlatban nagyon ritkák. Szubjektív mellékhatás ritkán jelentkezik, a kisfokú vízvisszatartó hatásból eredően teltségérzés lehet.

Külön érdemes megemlíteni, hogy a menstruációs ciklusra milyen hatása lehet.

A leggyakrabban rendes, szabályos menses jelentkezik.

Ritkán előfordulhat szabálytalan, pecsételő vérezgetés (bár ilyenkor semmilyen kóros eltérés nem található, általában az ultrahanggal mért nyálkahártya is vékony 2-3 mm). Ez a tünet magától szokott rendeződni, vagy átmeneti oestrogen kezelésre elmúlik.

Relatíve elég gyakori és inkább pozitív mellékhatásnak tűnik a menses elmaradása. Ez akár hónapokig, vagy akár a kezelés ideje alatt végig fennállhat. Ez egy átmeneti, a kezelés után magától rendeződő következmény nélküli mellékhatás.

Itt szeretném megemlíteni, hogy gyakran előfordul pozitív mellékhatásként, hogy az injectio előtti kínzó migrénes fejfájások gyakran elmúlnak a kezelés alatt.