Abortusz előtt

Védekezés nélküli nemi életnél jó tudni, hogy normális, 28 napos ciklust figyelembe véve a legnagyobb valószínűséggel a középidőben, tehát a 14. nap körül lehet teherbe esni. (mert ekkor van a peteérés)

Ettől függetlenül bár kisebb valószínűséggel de bármikor – akár a menses körül is – teherbe lehet esni. Ezt általában nagyobb izgalom, váratlan pozitív élmények okozhatják.

Ha már teherbe esett, akkor sajnos csak a műtét a megoldás. A közhiedelemmel szemben nem létezik olyan gyógyszer, ami segítene.

dr_polgar_zltan_abortusz-2013

A magyar jogszabályok szerint magyar állampolgárnál, vagy külföldi, de jogosan (letelepedési vagy tartózkodási engedély alapján) Magyarországon tartózkodó nőnél a terhesség 12. hetéig – 18. életév alatt a terhesség 18. hetéig – elvégezhető a műtét.

Orvosi igazolással el kell menni (majd 3 nap múlva ismételten) a kijelölt védnökhöz, aki ekkor átadja a jegyzőkönyvet, amivel a kijelölt kórházban kell jelentkezni.

A műtét árát a védőnő határozza meg – törvény alapján – ami maximum 25.000 Ft.

Ezután egy napra , a műtét idejére kell a kórházba befeküdni. Ha a terhes még nem szült, akkor jogszabály szerint a műtét előtt legalább 6 órával méhszájtágító LAMINÁRIÁT kell felhelyezni.

Kiskorúnál, tehát 18 év alatt legalább az egyik szülő írásbeli beleegyezése szükséges. 18 éves kor alatt jogszabály alapján a terhesség megszakítható 18. hétig, de mivel ez lényegesen nagyobb kockázatot jelent, és bonyolultabb, veszélyesebb beavatkozás, ezt a műtétet csak az arra szakmailag kijelölt intézetekben lehet elvégezni.