HPV vírus következménye és SILGARD

Az emberi szervezetből a Humán Papilloma Vírusnak kb. 70 típusát sikerült kimutatni. Ezek közül nőgyógyászati szempontból a méhnyak fertőzéseiben szerepet játszó 14 típus fontossága emelhető ki.

Korábbi HPV típus-meghatározások eredményeiből tudjuk, hogy a 14 típus valamelyikével, az egészségesnek mondott női populáció kb. 2-5 %-ban fertőzött, ugyanakkor a méhnyakon citológiai eltérést illetve kóros hámelváltozást mutató nőknél, valamint a méhnyak rákban szenvedő betegeknél már 90%-ban mutatható ki a HPV valamely típusa, ami a HPV méhnyak rák kialakulásában betöltött szerepére hívja fel a figyelmet.

A méhnyak fertőzéseiben szerepet játszó 14 HPV típus közül 9 úgynevezett magas onkogén kockázatú, ami annyit jelent, hogy egyéb faktorok jelenléte mellett viszonylag nagy gyakorisággal és valószínűséggel válthatják ki a méhnyak rákos megbetegedését.

Ezzel szemben az 5 alacsony kockázatú típusnál ilyen következménnyel nem kell számolnunk. Az eddigiekből következik, hogy minden olyan betegnél, ahol a méhnyakon citológiai eltérés, vagy kóros hámelváltozás észlelhető, szükségesnek tartjuk a HPV típus meghatározást, a legmegfelelőbb terápiás taktika megválasztásának érdekében, ugyanis más a teendő az alacsony, és más a magas rizikójú típusoknál.

dr_polgar-zoltan_hpv_virus_kovetkezmenye_es_silgard-2013

Ha a vizsgálat eredménye alacsony kockázatú típust igazol, ez a beteg számára általában alacsony kockázatú állapotot is jelent. Nincs szükség sürgős kezelésre, műtéti beavatkozásra, már csak azért sem, mert gyakran megfigyelhető az elváltozások spontán gyógyulása. Ugyanakkor a betegség alakulását folyamatosan kontrollálni kell.

Ezzel szemben a magas kockázatú típusok kimutatása esetén, főleg ha egyéb panaszokkal is társul (méhszájon észlelhető elváltozás, therápia resistens folyás) mindenképpen javasolt műtéti megoldás (méhszájplasztika, loop-conisatio ).

Ez azért is fontos, mert mára már biztossá vált, hogy a méhnyakcarcinoma kialakulásáért (egyéb faktorok jelenléte esetén) szinte 100%-ban a magas kockázatú HPV vírusok a felelősek. Tehát a gyakorlatban ha ezek ellen tudunk védekezni, tehát megakadályozni, hogy a méhnyak hámjába jussanak, akkor nem fog kialakulni méhnyakrák.

A védekezés késői formája a sebészi kezelés, amit már említettem, de a forradalmian új megoldás az újonnan kikísérletezett, és már a mindennapokban is elérhető védőoltás, a SILGARD.

Milyen típusú gyógyszer a Silgard?

A Silgard egy vakcina. Szuszpenziós injekció, amely a humán papillomavírus 4 típusának (6-os, 11-es, 16-os és 18-as típus) tisztított L1 fehérjéit tartalmazza.

Milyen betegségek esetén alkalmazható a Silgard?

A Silgardot a humán papillomavírus (HVP) 6-os, 11-es, 16-os és 18-as típusa által okozott fertőzések elleni védőoltásként alkalmazzák. A Silgard alkalmazásának célja, hogy védjen a méhnyak vagy a külső női nemi szervek nagyfokú diszpláziája (daganat kialakulását megelőző rendellenes sejtszaporodás), a méhnyakrák és a nemi szerveken kialakuló szemölcsök ellen, amelyeket az ilyen HPV-fertőzések okoznak.

A Silgard hatékonyságát 16–26 éves felnőtt nők körében vizsgálták, és immunogenitását (azt a képességét, hogy az immunrendszert a vírusokkal szemben válaszra késztesse) 9–15 éves gyermekek és serdülők részvételével vizsgálták. A védelem hatékonyságát férfiakon nem vizsgálták. A Silgardot a hivatalos ajánlásoknak megfelelően kell alkalmazni. A gyógyszer csak receptre kapható.

Hogyan kell alkalmazni a Silgardot?

A Silgardot 9 éves vagy ennél idősebb egyéneknek kell beadni, három adagban; az első és a második adag között 2 hónapnak, a második és a harmadik adag között 4 hónapnak kell eltelnie. Ha eltérő adagolásra van szükség, legalább 1 hónapnak kell eltelnie az első és a második adag, illetve legalább 3 hónapnak a második és a harmadik adag beadása között, és az összes adagot egy éven belül kell beadni. A vakcinát intramuszkuláris injekcióként (izomba adott injekció) kell beadni, lehetőleg a felkarba vagy a combba.

Tehát 3 db injectioból áll: 0-1-6 hónap időközben kell beadni. Egy inj. ára jelenleg 28 ezer Ft., tehát a 3 inj. azaz egy kúra ára 3×28 ezer Ft.

Hogyan fejti ki hatását a Silgard?

A papillomavírusok olyan vírusok, amelyek szemölcsöket és rendellenes szövetnövekedést okoznak. A papillomavírusoknak több mint 100 típusa létezik, és néhány típus összefüggésbe hozható a nemi szervek daganatos elváltozásaival. A éhnyakrákok körülbelül 70%-át a 16-os és a 18-as HPV típus okozza, és a nemi szerveken kialakuló szemölcsök hozzávetőleg 90%-t a 6-os és a 11-es HPV típus a felelős.

Minden papillomavírusnak van burka, más néven “kapszidja”, amely fehérjékből áll (L1 fehérjék). A Silgard a humán papillomavírusok típusai közül négynek, a 6-os, a 11-es, a 16-os és a 18-as típusnak a tisztított L1 fehérjéit tartalmazza. A Silgardban található fehérjéket a “rekombináns DNS-technológia” néven ismert módszerrel állítják elő. Olyan élesztőgomba termeli ezeket, amelybe egy gént (DNS-t) ültettek, amelynek hatására képes az L1 fehérjéket előállítani. Ezeket “vírusszerű részecskékbe” helyezik (ezek olyan struktúrák, amelyek úgy néznek ki, mint a HPV vírus, hogy a szervezet könnyen felismerhesse oket). A vakcina a fokozottabb válasz kiváltása érdekében „adjuvánst” (egy alumíniumtartalmú vegyületet) is tartalmaz.

Amikor egy betegnek a vakcinát beadják, az immunrendszer (a betegségek leküzdéséért felelős rendszer) antitesteket termel az említett fehérjék ellen. Az antitestek segítik a vírus elpusztítását. A vakcina beadása után az immunrendszer gyorsabban lesz képes antitesteket termelni, amikor legközelebb ismét érintkezik a vírusokkal. Ez segít védelmet kialakítani az e vírusok által okozott betegségekkel szemben. Fontos, hogy a készítményben nincs benne a betegséget okozó DNS.

Milyen előnyei voltak a Silgard alkalmazásának a vizsgálatok során?

A Silgard hatékonynak bizonyult a HPV 6-os, 11-es, 16-os és 18-as típusához kapcsolódó méhnyakdiszplázia, illetve a külső nemi szervek ilyen eredetű elváltozásai ellen. A 4 vizsgálat eredményeinek együttes elemzése szerint azon nők esetében, akik korábban nem fertozodtek meg a HPV 6-os, 11-es, 16-os és 18-as típusával, és akiknél a teljes oltást szabályosan elvégezték, a Silgarddal beoltott nok közül (8487 nő) egy esetben sem alakult ki a HPV 16-os vagy 18-as típusa által okozott nagyfokú diszpláziás méhnyakelváltozás illetve méhnyakrák.

Milyen kockázatokkal jár a Silgard alkalmazása?

A vizsgálatok során a leggyakoribb (10 beteg közül 1-nél több esetében tapasztalt) mellékhatás a láz és az injekció beadásának helyén kialakuló reakciók (borpír, fájdalom, duzzanat). Kérjük, hogy a Silgard használatához kapcsolódó összes mellékhatást illetően olvassa el a betegtájékoztatót!

A Silgardot nem szabad alkalmazni olyan betegeknél, akik túlérzékenyek (allergiásak) a hatóanyaggal vagy a készítmény egyéb összetevőivel szemben. Ha a beteg a Silgard egyik adagjának beadását követően allergiás tüneteket mutat, a vakcina további adagjai nem adhatók be. Magas lázzal járó betegség esetén a beteg oltását el kell halasztani.