IUD és terhesség

Bár szerencsére ritka esemény, hogy terhesség fogan meg IUD mellett, a betegeknek ezzel a lehetőséggel kapcsolatban gyakran vannak kérdései (elsősorban az IUD felhelyezésekor).

Amennyiben a terhességet a beteg nem kívánja megtartani, a teendő egyértelmű, a terhességet meg kell szakítani.

Több fejtörést okoz azonban az a helyzet, amikor a terhességet a beteg meg szeretné tartani. Az ilyenkor felmerülő kérdések: le kell-e venni kora terhességben az IUD-t, ha igen, mikor? Ha a helyén hagyjuk a spirált, okozhat-e fejlődési rendellenességet vagy egyéb szövődményt a terhesség lefolyása során? Igaz-e, hogy spirál mellett sokkal több a méhen kívüli terhesség, illetve ha valakinél méhen kívüli terhességet okozott a spirál, akkor később, ha már szeretne terhességet, újra méhen kívüli terhes lesz?

A felsorolt kérdésekre a betegek sokszor nem pontos, illetve kifejezetten elavult ismereteken alapuló válaszokat kapnak kezelőorvosuktól. Az evidencia alapú orvoslás korában a korszerű és szakmailag megalapozott tájékoztatás, illetve eljárás a következőkben foglalható össze.

dr_polgar_zoltan_iud_es_terhesseg-2013-1

Mivel az IUD a deciduába beágyazódott terhességgel, pontosabban az embryóval/magzattal közvetlen kapcsolatban nincs, hiszen extraamnialisan helyezkedik el, mechanikai károsodást a magzatnak nem okoz. Ezt a sok száz ilyen terhesség vizsgálatát összegző tanulmányok is alátámasztották. Felmerül ezen kívül a levonorgestrelt kibocsátó eszköz hatóanyagának magzatkárosító hatása is. Ezen IUD nagyfokú hatékonysága miatt csak kevés ilyen kiviselt terhességről tudunk, ezekben az esetekben azonban semmiféle fejlődési rendellenesség gyakoriságát nem találták nagyobbnak.

Gyakran elhangzik a beteget megrémítő pontatlan információ, hogy IUD-t viselő nők körében gyakoribb a méhen kívüli terhesség. A valóságban az IUD-t viselő nők körében tizedannyi (!) a méhen kívüli terhesség, mint azoknál, akik nem viselnek spirált.

Hol is van tehát a félreértés? A pontos megfogalmazás az lenne, hogy amennyiben terhesség fogan meg, IUD mellett legalább négyszer nagyobb annak az esélye, hogy ez méhen kívül ágyazódik be: spontán fogant terhesség esetében az extrauterin implantáció esélye közismerten 1-1,5%, míg IUD mellett ez az arány 6%. Mivel azonban az IUD igen hatékonyan előzi meg magát a terhességet, 1000 nő közül egy év alatt IUD mellett 0,3 lesz méhen kívüli terhes, míg ugyanez a szám fogamzásgátlást nem használók körében 3. Vagyis az extrauterin terhesség esélye IUD mellett csak tized akkora, ellenben pozitív terhességi teszt esetén – különösen, amíg a méhen belüli elhelyezkedés egyértelműen nem ábrázolódik ultrahanggal – a méhen kívüli terhesség átlagosnál nagyobb valószínűségével kell számolni, illetve a beteget ennek megfelelően kell követni.

A méhen kívüli terhesség későbbi megismétlődésével kapcsolatban két nagy európai tanulmány is rámutatott: ha valakinél spirál mellett következett be a méhen kívüli terhesség, az IUD eltávolítása után jóval kisebb az ismételt extrauterin graviditás kockázata, mint azoknál, akiknél spontán, IUD hiányában bekövetkezett méhen kívüli beágyazódás történt.