LPSK-os sterilizáció – Laparoscopos sterilizació

Jogilag 35 év felett vagy 3 élő gyermek után volt végezhető el a műtét 2006-ig, amikor is az országgyűlés elfogadott egy törvényt, miszerint elméletileg 18. év felett bárkinél, aki kérvényezi, elvégezhető a műtét. Erről azóta is komoly viták zajlanak, de a mindennapokban természetesen komolyan mérlegelni kell, hogy mikor, miért, hány szülés, élő gyermek után engedélyezik a műtétet.

A műtét lényege, hogy megfelelő kivizsgálás után intubacios altatással a köldökön keresztül a hasat gázzal töltjük fel, majd a köldökön át egy kb. 1 cm-es csövön keresztül bevezetjük az optikát, majd az alhasban két db kb 1 cm-es csövön keresztül manipulátorokkal bejutunk a hasüregbe, és így végezzük a műtétet. A műtét lényege, hogy mindkét oldali petevezetéket három helyen leégetjük, és ezáltal megszűnik annak folytonossága. Képletesen olyan, mintha egy alagutat robbantanánk be, és gy a két vége között megszűnik az összeköttetés, átjárhatóság. Ami fontos, hogy ez mechanikus dolog, tehát a hormonrendszert nem érinti a műtét, így semmilyen hormonális változás, menses változás a műtétből kifolyólag nem várható.

Ha hasonló műtétekkel kapcsolatos képeket szeretne látni, akkor ajánlom figyelmébe a következő honlapot: www.laparoscopy.com